Reumatológia

Személyre szabott kezelés reumatológiai panaszok esetén az otthonában. A gyógytorna és a szakorvosi kezelés komplex egységet képez.

 

A reumatológia a mozgásszervi betegségek nem műtéti kezelésével foglalkozó orvosi tudományág. Ide tartoznak az ízületek és inak, a csontok, az ellátó erek és idegek vagy a kötőszövetek mozgáskorlátozottságát és alakváltozását előidéző betegségek.

A reumatológiai betegségek a lakosság mintegy 20 százalékát érintik, mégis sokan nem veszik eléggé komolyan a tüneteket.

A reumatológiai betegségek fájdalommal, duzzanatokkal, a mozgás terjedelmének csökkenésével és funkciózavarokkal okoznak kellemetlen perceket.


Bechterew-kór

Egy fokozatosan előrehaladó krónikus gyulladásos megbetegedés, amely érinti a medence és a keresztcsont közötti izületeket, a gerinc kisízületeit, térdet, csípőt, vállat, bokát, bordák ízületeit, sőt az inak és szalagok csonthoz történő tapadási helyeit. Jellemző az ízületek elmeszesedése, ezáltal kialakul a teljesen merev gerinc.
A beteg testtartására tipikusan jellemző: előre görnyedt, háti részen púpos gerinc, a fej előre-lefelé szegett, emiatt a látótér fokozatosan beszűkül.
A betegség alatt csökken a gerinc rugalmassága, terhelhetősége. Az izomegyensúly felborul, bizonyos izmok rövidülnek, míg mások megnyúlnak. Jellemző a széles alapú, úgynevezett pingvin járás, melyhez a karok lendületes mozgatása és a törzs előre-hátra billegetése társul. A megváltozott testtartás miatt a légzés mechanikája is megváltozik.
Nagyon fontos a megelőzés, illetve a korai felismerés és kezelés.

Korai tünetek

  • éjszakai, hajnaltáji “mélyen ülő” derékfájdalom
  • a mellkas abroncsszerű szorító érzése, légzési fájdalom
  • sarokcsont fájdalma
  • törzsben az oldalra hajlás és a forgás beszűkülése

A mozgásterápia célja, hogy lassítsa a folyamat romlását, megelőzzük a deformitások kialakulását, megőrizzük a gerinc, a csípők és a mellkas mobilitását, fenntartsuk a légzési kapacitást, korrigáljuk a rossz testtartást, javítsuk a járásfunkciókat és megőrizzük a munkaképességet.

Ajánlott sportok: röplabda, úszás, nordic walking, sífutás


Csontritkulás (oszteoporózis)

Csontritkulás esetén a csonttömeg jelentősen megfogyatkozik a szerves és szervetlen állomány arányának megtartása mellett. Az alapvetően mennyiségi jellegű folyamatot a csontszövet csökkent képződése vagy fokozott pusztulása hozza létre. A csontok szerkezetük megváltozása következtében törékennyé válnak, akár a korábban elbírt terhelés hatására is eltörhetnek. A csontritkulás Magyarországon népbetegségnek számít.

Csontritkulás esetén két felosztásról beszélhetünk: primer, melynek oka ismeretlen, és szekunder, amelynél a csontfolyamat egy jól definiált kórkép tünete vagy következménye.

Tünetek

Helyzetváltoztatáskor jelentkező fájdalom, amely éjszaka fokozódik. A háti csigolyák ütögetésre érzékenyek, bordakosár összenyomásra fájdalmat provokál. A gerinc melletti izmok feszessé, keménnyé válnak.
Törés, ami a betegség első jele is lehet. Deformitás, a csigolyák alakja megváltozik, a hátizom sorvadtá válik, ezért fokozódik a háti kidomborulás, púpos lesz a beteg. A has bőre haránt ráncokba szedhető, golyóhas alakul ki.
Tartási instabilitás, izomdiszbalansz kialakulása. Csökken a testmagasság, az ágyéki homorulat elsimul.

A csontritkulás terápiája hosszan tartó folyamat, melynek fontos része a prevenció.
Általános kezelési elv: a fájdalom csökkentése, korai mobilizáció, aktivitás fenntartása, egészséges életmódra nevelés, ergonómia szem előtt tartása.

Mozgásterápia: megrövidült izmok nyújtása, a megnyúlt izmok erősítése, izometriás gyakorlatok végzése, a hasizmok erősítése alulról indítva, a háti kidomborodás fokozásának elkerülése érdekében kemény alapon fekve tornáztatunk, rövid teherkarral.


Reumatoid arthritisz

A kis- és nagyízületeket egyaránt érintő, szimmetrikus, kóros gyulladás, amely az ízületet alkotó porcot, illetve a csontot károsítja.
Általában 30-60 év között jelentkezik. Hátterében főként genetikai tényezők, illetve kórokozók állhatnak.

Tünetek

A betegségre jellemző a több, mint egy órán át tartó reggeli ízületi merevség. A gyulladás legalább három ízületet érint, szimmetrikus, érintettek a kéz kisízületei, megjelennek a reumatoid csomók a feszítő oldalon vagy az ízület fölött. Az érintett ízület károsodik és deformálódik.

A betegség lezajlása során többféle szakaszt is megkülönböztetünk. A kezelés függ attól, hogy a beteg milyen stádiumban van, a gyulladás mennyire aktív, és vannak-e kísérő betegségek. A gyógytornász feladata felmérni a beteg állapotát, és egyénre szabottan összeállítani a kezelést.

A kezelés célja a fájdalom csillapítása, az ízületi károsodás megakadályozása, az ízületi funkciók fenntartása, a fizikai aktivitás, az életminőség megtartása.

Jelentkezzen kezelésre! 06-30/234-0724