Schroth-terápia

A gerincferdülés hatékony kezelési módja a Schroth terápia. A módszert a német Katharina Schroth fejlesztette ki, aki maga is gerincferdüléssel küszködött, ezért a saját testén kísérletezett. Az ötletet egy félig leeresztett labda adta, amelyet benyomva az egyik oldalon, a másik oldala kidudorodik. Schroth megpróbálta légzés és izomkontrakció segítségével saját gerincét és bordakosarát és ezen keresztül scoliosisát a labda analógiájára korrigálni. Így született meg a Schroth-terápia, amelyet napjainkban a tartáshibák, a scoliosis és a Scheuermann betegség háromdimenziós korrekciójára és különbözõ gerincfájdalmak kezelésére alkalmaznak.

A módszer egy egyedülálló scoliosis három dimenziós terápia, amely a gerinc oldalirányú görbületeit, a csigolyák csavarodása közben kialakult bordapúpokat és a szagitális síkú görbületeket is korrigálja.

A terápia során a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben speciális légzés alkalmazásával állítjuk vissza törzs csavarodását, a testhelyzet megtartásával izomerősítés és nyújtás történik.

A megfelelő korrekciónak köszönhetően a beteget rögzítjük a jó tartáshelyzetben, ezáltal normalizálhatjuk a belső testképét.

A Schroth alkalmazásával felegyenesíthető a gerinc görbülete, csökkenthető a gerinc csavarodásának mértéke, a korrigált testhelyzetet az izmokkal stabilizálva tarthatjuk fent.

A terápiás eredmények az operáció elkerülését az esetek 90 százalékában, a progresszió megelőzését, a légzésfunkció javulását, a fájdalom csökkenését, bizonyos esetekben megszűnését mutatják.

Terápia alkalmazása:

  • Scoliosis (gerincferdülés)
  • Scheuermann kór (fiatalkorban fellépő csigolyanövekedési zavar)
  • Operáció előtti mobilizáció
  • Operáció utáni rehabilitáció
  • Egyéb csigolya deformitások és tartási problémák

A terapeutával megtanult korrekciós helyzetek beépíthetõk a hétköznapi életbe, így egész nap végezhetõ a terápia. A gyakorlatokkal a hibás tartás korrekciója, a belsõ testkép normalizálása a cél.

Schroth-terápia
További részletek, jelentkezés: 06-30/234-0724, f.agi7982@gmail.com