Ortopédia

Az ortopédia a mozgásszervi betegségek kezelésével foglalkozik. Ide tartoznak a végtagi csontok, az ízületek és inak betegségei, a gerincoszlop és a környező lágyrészek elváltozásai, továbbá egyes izombetegségek.
Az ortopédiai betegségek kezelése komplex feladat, a gyógyulást segíti a gyógytornász által végzett terápia.

Mely ortopéd betegségek esetén hasznos a gyógytorna?


Scheuermann-féle betegség

A Scheuermann-kór a csigolyatestek zárólemezének csontosodási zavara. Első sorban a gerinc háti szakaszát érinti a betegség, a csigolyák elülső részén ék alakú elváltozás tapasztalható, de előfordulhat a felső ágyéki csigolyák magasságában, illetve a háti és ágyéki szakasz átmenetében is. Általában 8-14 éves korban jelentkezik.

Tünetek

Minél fiatalabb korban alakul ki a betegség, annál kedvezőtlenebbek lehetnek a tünetek.
A Scheuermann-kórra jellemző a gerinc fokozott háti kiboltosulása, melyet spontán fájdalom, fáradékonyság, és az érintett gerincszakasz mozgáskorlátozottsága kísér. A betegséget okozhatja érelmeszesedés, A-vitamin hiány, izomerő gyengeség.
Lefolyásában három stádiumot különböztethetünk meg:

 • első stádium: 8-10 éves korban jelentkezik, általános tünetei: fáradékonyság, gyenge izomzat, hanyag tartás, fokozott, de ekkor még mobilis hát kiboltosulása (háti kifózis).
 • második stádium: 12-18 éves kor között jelentkezik, tünetek: fokozott és rögzült, fájdalmas háti kiboltosulás, a fájdalom terhelésre fokozódik, a csigolyák nyomásra, ütésre érzékennyé válnak.
 • harmadik stádium: a növekedés befejezésével jelentkezik. Ekkor a deformitás véglegessé válik, korai degeneratív elváltozásokat okozva. Jelentkezhet a gerincoszlop jellegzetes degeneratív elváltozása a spondylosis. A porckorong lelapul, a csigolyak közötti rés beszükül. Keletkezhetnek csőrszerű meszes lerakódások (osteophytak).

A betegség kezelése

Minden esetben individuális. Függ a gerinc kiboltosulásának mértékétől, a panaszoktól és az életkortól.
Konzervatív kezelése komplex fizioterápiából áll (mozgásterápia, életmódbeli tanácsok).


Ízületi porckopás (Artrózis)

Ez a világszerte igen gyakori ortopédiai betegség a porcok degeneratív elváltozását okozza. Egyes kimutatások szerint a lakosság 20 százaléka is érintett lehet. A kor előrehaladtával fokozottan nő a kialakulásának kockázata.
Leginkább érintett ízületek: gerinc, csípő, térd, kéz, láb. Nők körében gyakori a kéz kisízületeinek elváltozása.

Tünetek

 • fájdalom (indítási, súlyosabb esetben nyugalomban is)
 • ízületi ropogás
 • reggeli ízületi merevség
 • ízületi duzzanatok
 • tengelydeformitás
 • ízületi funkció csökkenés

A radiológiai képen megfigyelhető elváltozások: ízületi rés beszűkülése, peremszéli csőrszerű meszes lerakódások, az ízületeket alkotó csontok végeit borító porcokon felmaródás jelentkezik (szubkondrális szkelrózis), az ízületi porc alatt a csontban üregek alakulnak ki (szubkondrális ciszták).

Terápia

Az artrózis terápiájában legfontosabb a megelőzés. Nagyon sokat tehetünk a betegség elkerüléséért az egészséges életmóddal és táplálkozással, a rendszeres testmozgással és tornával.

A betegség gyógyítására gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll. A megfelelő készítményekkel a fájdalom és a gyulladás jelentősen csökkenthető. Hatékonyak a nem szteroid gyulladáscsökkentők, fájdalom csillapítók, kondroprotektív szerek, melyek az egészséges porcszövet alkotóelemeit tartalmazzák, súlyos esetben szteroidok is adhatók.
Fizioterápia: gyógytorna, elektro-balneo-hidro terápia, masszázs, vízalatti torna, extenziós kezelés.


Csípőkopás (kokszartrózis), TEP (total endoprotézis)

A csípőízületben porc- és csontdegeneráció következtében fellépő fájdalom, deformitás és mozgáskorlátozottság.

A betegség klinikai tünetei: fájdalom, mozgáskorlátozottság, ízületi-izom zsugorodás, ízületi ropogás, végtagrövidülés, sántítás, járásképesség csökkenése.
A betegség során jelentkező fájdalom több fázisú. Először diszkomfort érzés, terhelés utáni fáradtság léphet fel, amelyet a második fázisban indítási fájdalom követ. A harmadik fázisban indítási és terhelési fájdalom egyaránt jelentkezhet. A negyedik fázist állandósult fájdalom kíséri, amely éjszaka is jelentkezhet.
A fájdalom jelentkezhet a lágyékhajlatban, a csípőízületeknek megfelelően oldalt (trochanter major környékén), a comb elülső részén, kisugározhat a térdízületbe és a fartájékba.

Terápia

Mint más esetekben, itt is a legfontosabb a megelőzés. Egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és az optimális testsúly megtartásával sokat tehetünk a betegség elkerüléséért.
Konzervatív kezelés során alkalmazunk extenziós kezelést, az érintett izmok zsugorodását megelőző kezelést, mozgásterjedelem- izomerő növelést, tehermentesített helyzetben végzett gyógytornát, vízalatti tornát. Javasoltak az életmódbeli változtatások.
Műtéti: TEP csípő arthroplasztika. A csípőízületet műízülettel pótolják, így lesz biztosított a fájdalommentes, szabad ízület.


Porckorong degeneráció

A porckorong két részre osztható, a széli rész a rostos gyűrű, középen pedig a kocsonyás mag található. A harmincadik életévtől a porckorong struktúrája megváltozik, folyadékmegkötő képessége jelentősen csökken. A porckorong állománya felrostozódik, felpuhul, a középső kocsonyás mag, a nucleus keménnyé, rugalmatlanná válik. A porckorong lelapul, ezt nevezik discopathianak. A mindennapi mozgások során a középső mag változtatja a helyét, klinikai tüneteket leginkább a hátsó és a hátsó-oldalsó elmozdulás okoz.
A porckorong kopásának következtében a szomszédos csigolyák mozgása kórosan megnövekszik, ami károsítja a szalagokat, ennek következtében csőrszerű csontkinövések fejlődnek ki. Ezt a stádiumot nevezzük spondylosisnak.
Spondylarthrosisról beszélünk, mikor már a kisízületek is érintettek a degeneratív folyamatban.

A csigolyaközti porckorong kórtanának állomásai

 • kiboltosulás (protrúzió)
 • rostos gyűrű elvékonyodása (prolapszus)
 • rostos gyűrű fala átszakadt (extruzió)
 • a porckorong belsejében lévő anyag elválik a porckorongtól (szekvesztráció)

Tünetek

Csigolyához tartozó (vertebrális): érintett gerincszakasz mozgáskorlátozottsága és fájdalma, kényszertartás, csigolyák nyomásérzékenysége, a gerinc melletti izmok fokozott túnusa.

Gyöki (radikuláris) tünetek: kisugárzó, éles fájdalom az ideglefutás mentén, zsibbadás, érzészavar, reflexgyengülés, izmok gyengesége, bénulása.

Terápia

A betegséget hatékonyan kezelhetjük a McKenzie-terápiával. Ízületi mobilizációt, funkcionális alapú kezelést (mozgásterápia-fizioterápia) egyaránt alkalmazhatunk.
Célunk a megelőzés, fontos az érintett gerincszakasz stabilizálása, a gerinc fiziológiás görbületeinek megtartása, tartáskorrekció, helyes ülés, állás, ergonómiai szemlélet.


Lumbágó

Akut lumbágó, vagy derékfájás oka a porckorong rostos gyűrűjének kiboltosulása. Hirtelen rossz mozdulat következtében alakul ki a fájdalom. Mindig csigolyához tartozó (vertebrális) tüneteket okozva. A fájdalom centralizált, kisfokú kisugárzással.

A krónikus lumbágó 2-6 hét alatt fokozatosan alakul ki. Izomfeszülés, nyomásérzékenység, hullámzó fájdalom kíséri. Jelentkezhet fartájékba sugárzó fájdalom.

Terápia

Akut lumbágó esetén esetleg 1-2 nap fekvés, ha az orvos elrendeli. Az erőltetést mindenképpen el kell kerülni. Elsődleges kezelési módja a McKenzie-terápia. Javasolt izometriás gyakorlatok végzése, indirekt mobilizáció, relaxáció, az ágyéki szakaszon lévő izmok manuális nyújtása.
A krónikus lumbágó kezelése történhet vízalatti tornával, szöveti mobilizációs technikák alkalmazásával, tartáskorrekcióval és stabilizációs tréninggel.